Svømmebasseng i hagen: kostnader, økonomi og lånemuligheter

Det å ligge på en solseng, nyte lyden av små bølgeskvulp fra et badebasseng og nyte en god drink er noe de fleste nordmenn forbinder med ferie. Men hva om man kunne skape noe slikt i sitt eget hjem?

Det er nemlig fullt mulig å bygge et utendørs basseng i Norge. Alt man trenger er en stor tomt, viljen til å gjennomføre prosjektet samt finansiering. Og det er den siste biten vi skal lære deg mer om i denne artikkelen. Hvordan lærer man seg hva det koster å bygge/vedlikehold et badebasseng? Hvordan kan man skaffe lån? Og ikke minst: hva er fordelen med å i det hele tatt ta fatt på et slikt prosjekt?

La oss begynne med det viktigste: finansieringen.

Kan man få lån til å bygge badebasseng?

Ja, det kan man. Det enkleste vil være å søke lån uten sikkerhet. En av fordelene med dette er at prosessen går utrolig kjapt. Det er nemlig din profil og privatøkonomi som gir banken mulighet til å vurdere om de skal gi deg lån eller ikke. Sånn sett er det fullstendig likegyldig hva pengene faktisk skal gå til. Dette gjør også at pengene utbetales relativt kjapt. Forbrukslån er den lånetypen som har:

– Den enkleste søknadsprosessen. Alt foregår på nett, og du kan søke lån hos et titalls ulike banker ved noen få enkle tastetrykk.

– Ikke noe krav til hva pengene skal brukes til. Du står helt fritt til å finansiere akkurat de prosjektene du ønsker.

– En låneramme på mellom 10,000 og 500,000 kroner.

– Fleksibel nedbetalingsperiode. Du velger selv hvor lang tid du ønsker å betale ned lånet. Husk at desto kjappere du betaler det ned, desto mindre vil rentekostnadene bli.

– Mulighet til å låne fra et titalls norske banker.

Er det realistisk at jeg får innvilget et lån til å dekke alle kostnadene?

Det kommer an på flere ting. Først og fremst må du finne ut hvor mye badebassenget ditt totalt sett kommer til å koste. Deretter må du prøve å søke lån hos ulike banker. Det er først når du har fått svar på lånesøknaden at du kan begynne å bestille bassenget.

Mange banker tilbyr forbrukslån opp mot en halv million kroner. Det er ikke ensbetydende med at låntakere får innvilget lån som er i nærheten av denne summen. Alt kommer an på hvilken økonomisk profil du har. Og med “økonomisk profil”, så mener vi egentlig: hvilke opplysninger får banken om deg når de utfører en kredittsjekk?

Kredittsjekken er en pålagt del av bankenes vurderingsprosess når privatpersoner søker forbrukslån.

Forbrukerrådet har satt opp en sjekkliste for deg som skal søke forbrukslån. Det kan være et godt sted å starte for deg som ikke har erfaring med den type kreditt. Du kan lese helge guiden ved å klikke her.

Hvor mye må man regne med i løpende kostnader?

Vedlikehold av et slikt badebasseng er ofte mer omfattende enn man først tror. Det holder neppe å kaste på en presenning i september og ta den av i slutten av mai. Dessverre er det mye mer som kreves for å holde bassenget i god stand.

Ulike typer badebasseng krever ulike former for vedlikehold. Derfor er det også vanskelig å svare på hva de løpende kostnadene vil bli. Et godt tips vil være å grave dypt inn i dette temaet med noen som kjenner til faget. Du vil neppe være fornøyd med et badebasseng som ender opp med å bli et evig pengesluk.

Aftenposten har tidligere publisert en artikkel kalt “Dette koster basengdrømmen”. Den gir et godt bilde av hvilke ekstrakostnader som dukker opp når du bygger basseng. Husk på at artikkelen ble publisert i 2006, og at både informasjon og inflasjon kan være utdatert. Du kan lese artikkelen ved å klikke her.

Fordeler og ulemper

Hvis du allerede er i den fasen hvor du begynner å se på muligheter for finansiering, så er du kanskje allerede godt kjent med disse argumentene. Det kan allikevel være greit å systematisk sette opp fordeler og ulemper ved å bygge et utendørs badebasseng i Norge.

Fordeler

1. Det er sosialt og trivelig. Hvem sier vel nei til en god grill-aften med bading etterpå?

2. Det er noe som potensielt kan øke verdien på boligen din.

3. Du har et godt treningssenter liggende rett utenfor hagedøren. Forskning viser at svømming er en av de beste treningsmetodene som finnes.

Ulemper

1. Den norske sommeren er veldig kort.

2. Flybilletter til utlandet er forholdsvis billige, noe som gjør at man kanskje kan bruke pengene på en sydentur til familien i stedet for å bygge et basseng?

Oppsummering

Mange drømmer om å kunne svømme rundt i sin egen hage. Det er både forfriskende og godt for kroppen. Men alt har en pris. Akkurat prisen på å bygge og vedlikeholde et utendørs badebasseng avhenger av veldig mange ulike faktorer. Hvor stort skal det være? Har du allerede spart opp en del penger, eller skal alt finansieres med et lån? Har du mulighet til å utarbeide et realistisk budsjett for løpende kostnader?

Dette er spørsmål som legger grunnlaget for hvor mye penger du trenger å låne. Et godt tips er å legge inn en lånesøknad rett etter at du har kalkulert alle kostnadene. Husk på at du ikke binder deg til noe ved å søke forbrukslån på nett. Det er helt gratis og fullstendig uforpliktende. Hvis du ikke signerer lånepapirene, så vil heller ikke noe lån bli gitt ut.